Odkąd przerzuciliśmy się na kuchnię roślinną często robię na kolację wegeburgery. Jest to bardzo łatwy sposób na dostarczenie organizmowi białka w postaci roślin strączkowych. A tych do wyboru jest mnóstwo: fasola biała, czerwona, czarna, flażoletka, soczewica czerwona, czarna i zielona, ciecierzyca, groszek!
Zrobienie podstawowej wersji burgerów zajmuje naprawdę niewiele czasu i jest przy tym bardzo proste. Dla mnie jest to bardzo ważne, bo niezbyt lubię spędzać np. 3 h w kuchni, żeby zrobić jeden posiłek, zwłaszcza gdy jestem głodna.
Poniżej zamieszczam przepis na najprostsza wersję wegeburgerów, którą robię najczęściej.
Składniki
Burger
Puszka białej fasoli
Puszka czerwonej fasoli
½ puszki kukurydzy
2 łyżki sosu sriracha (albo innego ostrego sosu)
2-3 łyżki mąki gryczanej (może być też zwykła)
Sól do smaku
Guacamole
1 awokado
2-3 pomidorki cherry (może też być połowa zwykłego pomidora)
1/3 średniej czerwonej cebuli
Sok z ½ limonki
Sól do smaku
—
Bułki
Keczup
Przygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do 180⁰C.
2. Fasolę i kukurydzę wypłukać, włożyć do dużej miski, dodać sos i szczyptę soli, wymieszać.
3. Delikatnie zmielić w kilku miejscach za pomocą ręcznego blendera – chcemy uniknąć powstania pasty.
4. Dodać mąkę i wymieszać.
5. Uformować burgery, położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp. 180⁰C przez 15-20 min.
6. W tym czasie przełożyć miąższ awokado do miski i rozgnieść go widelcem.
7. Drobno poszatkować cebulę i pomidora i dodać do awokado.
8. Dodać sok z ½ limonki i szczyptę soli i wymieszać.
9. Na 3 min przed końcem pieczenia burgerów położyć na blachę przekrojone bułki.
10. „Zbudować” burgery: dolną część bułki polać keczupem, położyć burgera, opcjonalnie dodać krążki cebuli i plaster pomidora, nałożyć guacamole i przykryć górną częścią bułki.
Burgery są na tyle sycące, że najczęściej jemy je bez dodatków, ale możecie zrobić do nich frytki, najlepiej bez używania oleju.
Smacznego!