Zabójcza słodycz

Polskie dzieci spożywają najwięcej cukru w Europie

Według lekarzy Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia polskie dzieci spożywają najwięcej cukru w Europie – aż 19 łyżeczek dziennie. Dorośli Polacy nie dają im dobrego przykładu – przeciętny Polak spożywa aż 24 łyżeczki cukru dziennie, podczas gdy maksymalna dopuszczalna ilość cukru podawana przez WHO to 12 łyżeczek (przy diecie 2,000 kcal), a według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego jeszcze mniej – dla mężczyzn jest to 9 łyżeczek, dla kobiet – 6.

Cukier szkodzi

Mówiąc o cukrze, WHO i inne wspomniane organizacje mają na myśli cukier dodawany do produktów spożywczych albo cukier naturalnie występujący w miodzie, syropach (np. w syropie klonowym), czy sokach owocowych (w odróżnieniu od tego, który zawarty jest w nieprzetworzonych produktach, np. warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych).

Dla przykładu:

1 łyżka keczupu zawiera ok. 1 łyżeczkę cukru

100 g sosu słodko-kwaśnego ze słoika = ponad 5 łyżeczek cukru

100 g jogurtu owocowego = ponad 4 łyżeczki cukru

250 ml napoju typu cola = ponad 6 łyżeczek cukru

250 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy = 4 łyżeczki cukru

250 ml świeżo wyciskanego soku z jabłek = ponad 6 łyżeczek cukru

1 babeczka z lukrem = 9 łyżeczek cukru

1 łyżeczka to ok. 4 g, więc patrząc na etykiety, łatwo przeliczycie sobie, ile cukru zawierają kupowane przez was produkty.

Obniżając spożycie cukru, obniżamy ryzyko wielu chorób przewlekłych m.in. cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, otyłości, upośledzenia funkcji poznawczych czy też nowotworów. A nie podając cukru dzieciom (np. w postaci słodyczy, pączków, ciast itp.), wyrabiamy w nich dobre nawyki – im mniej cukru będą spożywać w dzieciństwie, tym większe szanse na to, że w późniejszym życiu również będą go unikać.

Badania wskazują, że zaburzenia metabolizmu glukozy, powstające m.in. na skutek jedzenia zbyt dużych ilości cukru, prowadzą do uszkodzenia neuronów oraz połączeń między nimi. Z czasem uszkodzenia te kumulują się w mózgu na tyle, że nie jest on w stanie radzić sobie z usuwaniem β-amyloidu – białka, które odkłada się w postaci blaszek amyloidowych w mózgach osób cierpiących na chorobę Alzheimera.

Jest nadzieja

Ten proces degeneracji zaczyna się bardzo wcześnie, gdy mamy 20-30 lat, ale na początku jest niezauważalny. Dopiero z czasem uszkodzenia się kumulują. Najważniejszy jest jednak fakt, że proces ten można zatrzymać, a nawet odwrócić, ale tylko we wczesnych etapach! Dlatego tak ważna jest prewencja – unikanie cukru i produktów dosładzanych/zawierających cukier, to jeden z jej elementów (nie dotyczy to natomiast owoców jedzonych jako całość, te mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie dzięki zawartości antyoksydantów, polifenoli, błonnika).

Prewencję możemy zacząć już dziś!

Komórki naszych kubków smakowych odnawiają się mniej więcej co 2 tygodnie – spróbujcie więc przez ten czas nie jeść słodyczy, zrezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty, całkowicie unikać słodkich napojów, ograniczyć spożycie żywności przetworzonej, która w większości przypadków zawiera cukier, zamiast słodkości jeść owoce. Ochota na cukier powinna się zmniejszyć. Nie będzie to łatwe, ale da się zrobić! A stawka jest naprawdę wysoka.

Literatura

1. Artykuł Medexpress. 2021.

2. Costantino Iadecola. Sugar and Alzheimer’s disease: a bittersweet truth. 2015.

3. WHO guideline. 2015.

4. NHS. Top sources of added sugar in our diet.

5. Royal Society Te Apārangi, New Zealand. How much sugar should we eat?

6. A. Lebiedzińska et al. Ocena zawartości cukrów prostych i sacharozy w sokach owocowych z wykorzystaniem HPLC. 2011.