Koktajl z burakiem i daktylami

Dziś pijemy przepyszny warzywno-owocowy koktajl w kolorze cyklamenowym. Aż nie mogę oczu oderwać.

To propozycja nieco słodsza od koktajli, które pijemy zazwyczaj, a to dlatego, że wśród składników mamy buraka i daktyle.

Jak pamiętacie z poprzednich wpisów, buraki są źródłem azotanów, które w naszym organizmie przekształcane są do tlenku azotu. Ten z kolei rozkurcza nasze naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi.

Główną rolę w tym koktajlu odgrywa jednak świeżo zmielone, nieco orzechowe w smaku siemię lniane, które jest bogatym źródłem kwasów nienasyconych omega 3. Związki te są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i syntezy neuroprzekaźników. Spowalniają upośledzenie funkcji poznawczych i pomagają utrzymać prawidłową budowę istoty białej.

A zatem, by przyrządzić sobie tę dawkę zdrowia w płynie, w blenderze o wysokiej mocy zmiksujcie:

  • garść szpinaku baby
  • 2 garście jarmużu
  • pół niewielkiego ugotowanego buraka (ja kupuję gotowe)
  • pół szklanki owoców leśnych
  • 4 miękkie daktyle*
  • 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • szklankę mleka roślinnego (ja używam sojowego)
  • pół szklanki wody
  • szczyptę przyprawy piernikowej lub cynamonu
  • można tez dodać łyżeczkę kakao 😉

*upewnijcie się, że w daktylach nie ma pestek, bo inaczej możecie uszkodzić blender

Starcza na 2 szklanki.

Mam nadzieję, że przepis się wam spodoba, smacznego!