Dziś pijemy przepyszny warzywno-owocowy koktajl w kolorze cyklamenowym. Aż nie mogę oczu oderwać.
To propozycja nieco słodsza od koktajli, które pijemy zazwyczaj, a to dlatego, że wśród składników mamy buraka i daktyle.
Jak pamiętacie z poprzednich wpisów, buraki są źródłem azotanów, które w naszym organizmie przekształcane są do tlenku azotu. Ten z kolei rozkurcza nasze naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi.
Główną rolę w tym koktajlu odgrywa jednak świeżo zmielone, nieco orzechowe w smaku siemię lniane, które jest bogatym źródłem kwasów nienasyconych omega 3. Związki te są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i syntezy neuroprzekaźników. Spowalniają upośledzenie funkcji poznawczych i pomagają utrzymać prawidłową budowę istoty białej.
A zatem, by przyrządzić sobie tę dawkę zdrowia w płynie, w blenderze o wysokiej mocy zmiksujcie:
- garść szpinaku baby
- 2 garście jarmużu
- pół niewielkiego ugotowanego buraka (ja kupuję gotowe)
- pół szklanki owoców leśnych
- 4 miękkie daktyle*
- 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- szklankę mleka roślinnego (ja używam sojowego)
- pół szklanki wody
- szczyptę przyprawy piernikowej lub cynamonu
- można tez dodać łyżeczkę kakao 😉
*upewnijcie się, że w daktylach nie ma pestek, bo inaczej możecie uszkodzić blender
Starcza na 2 szklanki.
Mam nadzieję, że przepis się wam spodoba, smacznego!
