Szukacie potraw, które dadzą wam poczucie sytości, ale nie są przesadnie kaloryczne? Oto nadchodzę z prostym przepisem na pyszny ryż z warzywami 😀
Jeśli nie jecie na codzień strączków albo macie problemy z ich trawieniem, możecie dodać trochę mniej fasoli 😉
🌱Ugotować 3 woreczki brązowego ryżu
🌱1/2 poszatkowanej czerwonej cebuli i 5 pokrojonych średnich boczniaków podsmażać na 1 łyżeczce oleju, aż się zarumienią
🌱dodać 1/2 cukinii pokrojonej w półksiężyce +
🍀1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
🍀1 płaską łyżeczkę pieprzu ziołowego
🍀1/2 łyżeczki czosnku
🍀1 łyżkę sosu sojowego
🌱Podsmażać 5 min, jeśli warzywa przywierają, podlać bulionem warzywnym lub wodą
🌱Dodać pokrojone w kostkę tofu bazyliowe (180 g) i podsmażać jeszcze 2 min
🍀Zawartość patelni przełożyć do miski
🍀Podsmażyć ugotowany ryż z 1 łyżką sosu sojowego i 1 łyżką octu ryżowego. Jeśli przywiera, podlać bulionem/wodą
🍀Dodać puszkę wypłukanej białej fasoli i 1/2 puszki groszku zielonego
🍀Podsmażać 3 min, a następnie dodać warzywa z tofu
🍀Jeśli jest za mało słone, dodać sosu sojowego
🍀Na sam koniec wymieszać z 1 łyżką oleju z prażonych ziaren sezamu, a przed podaniem skropić sokiem z cytryny
Jeśli macie w lodówce inne warzywa, nie ma problemu! Ja często zastępuję boczniaki pieczarkami, cukinię papryką, a białą fasolę… fasolą w innym kolorze 😁