Zawsze robiłam płaskie, chrupiące focaccie z rozmarynem, ale teraz przerzucam się na puszyste z suszonymi pomidorami i oliwkami
Całe przedsięwzięcie trwa kilka godzin, więc warto wstawić ciasto rano, żeby popołudniu móc zajadać się tą pysznością.
w dużej misce wymieszać 7 g suchych drożdży z 1/2 szklanki ciepłej wody i szczyptą cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min
po tym czasie dodać kolejne 1/2 szklanki ciepłej wody, 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę cukru, 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 szklanki mąki (pszennej lub orkiszowej, lub miks obu)
wymieszać, a następnie ugniatać 5 min. Ciasto powinno mieć ciągnącą, trochę gumową konsystencję i odklejać się od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h
po tym czasie ciasto powinno urosnąć. Ugniatać je i zawijać na zakładkę przez 5 min i znów odstawić przykryte na 1h. Jeśli o nim zapomnicie, to nawet lepiej
gdy już sobie przypomnicie o cieście czekającym na parapecie
, przygotujcie formę do pieczenia. Ja używam kwadratowej 24 x 24 cm (może być prostokątna, ale chodzi o to, by nie była zbyt duża, bo wtedy focaccia wyjdzie płaska)
wyłożyć formę papierem do pieczenia. Wylać ciasto z miski i równomiernie rozprowadzić
silikonowym pędzelkiem rozprowadzić odrobinę oliwy z oliwek na powierzchni ciasta
pokroić w paski suszone pomidory z oleju i oliwki. Powciskać je w ciasto, im więcej, tym lepiej
rozgrzać piekarnik do 200•C. Piec focaccię 20 min aż wierzch się zarumieni (ja używam termoobiegu).
Najlepiej smakuje ciepła
Zaobserwujcie @brokulowo.official, żeby być na bieżąco Chcemy pokazać wszystkim, że zdrowy styl życia nie jest trudny!