Aromatyczna zupa dyniowa

Sezon na dynie w pełni, wiec nie może zabraknąć niesamowicie kremowej, nieziemsko aromatycznej, intensywnie pomarańczowej zupy dyniowej! 🥰🎃🎃

Koniecznie wypróbujcie ten przepis 😀

Składniki (na 2 porcje)

– 1 średnia upieczona dynia (ja użyłam zwyczajnej, kroję ją na kilka kawałków, zawijam w folię aluminiową i piekę aż zmięknie w 200⁰C)

– 1 poszatkowana średnia cebula

– 2 grubo pokrojone ząbki czosnku

– odrobina oleju do smażenia

– 1 łyżeczka imbiru

– 1 łyżeczka tymianku

– 1/2 łyżeczki rozmarynu

–  1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

– 1/2 łyżeczki przyprawy typu „jarzynka”

– szczypta chili

– sól i pieprz do smaku

– 3 łyżki mleczka kokosowego

– płatki migdałów

– pestki dyni

Przygotowanie

1. Na patelni podsmażyć cebulę aż będzie lekko brązowa, dodać czosnek i smażyć jeszcze 2 min.

2. Upieczoną dynię (bez skórki) zmiksować z cebulą, czosnkiem, mleczkiem i przyprawami na gładką masę.

3. Przełożyć do garnka i podgrzać.

4. Na talerzu udekorować migdałami i pestkami dyni.

Zupa idealnie smakuje ze świeżym pieczywem ❤️

Jeśli potrzebujecie motywacji i inspiracji do zdrowszego trybu życia, dołączcie do mnie i zaobserwujcie @brokulowo.official na Instagramie 😊