Sezon na dynie w pełni, wiec nie może zabraknąć niesamowicie kremowej, nieziemsko aromatycznej, intensywnie pomarańczowej zupy dyniowej! 🥰🎃🎃
Koniecznie wypróbujcie ten przepis 😀
Składniki (na 2 porcje)
– 1 średnia upieczona dynia (ja użyłam zwyczajnej, kroję ją na kilka kawałków, zawijam w folię aluminiową i piekę aż zmięknie w 200⁰C)
– 1 poszatkowana średnia cebula
– 2 grubo pokrojone ząbki czosnku
– odrobina oleju do smażenia
– 1 łyżeczka imbiru
– 1 łyżeczka tymianku
– 1/2 łyżeczki rozmarynu
– 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
– 1/2 łyżeczki przyprawy typu „jarzynka”
– szczypta chili
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki mleczka kokosowego
– płatki migdałów
– pestki dyni
Przygotowanie
1. Na patelni podsmażyć cebulę aż będzie lekko brązowa, dodać czosnek i smażyć jeszcze 2 min.
2. Upieczoną dynię (bez skórki) zmiksować z cebulą, czosnkiem, mleczkiem i przyprawami na gładką masę.
3. Przełożyć do garnka i podgrzać.
4. Na talerzu udekorować migdałami i pestkami dyni.
Zupa idealnie smakuje ze świeżym pieczywem ❤️
Jeśli potrzebujecie motywacji i inspiracji do zdrowszego trybu życia, dołączcie do mnie i zaobserwujcie @brokulowo.official na Instagramie 😊