W styczniu pokazywałam wam, jak wygląda zwykły posiłkowy dzień w Brokułowie.
Od tamtego czasu dodałam kilka „ulubionych” dań do naszej listy. A zatem dziś mam dla was kolejną porcję informacji z serii „Co jemy w ciągu dnia”. Jest kolorowo, syto i oczywiście odżywczo.
• Dzień zaczęliśmy od bananowych naleśników z owocami jagodowymi.
• Na wczesny lunch spałaszowaliśmy zupę z kaszą pęczak, marchewką, pieczarkami, jarmużem, pietruszką i koperkiem, którą ugotowałam dzień wcześniej.
• Obiad to makaron soba z edamame, żółtą i czerwoną papryką oraz czosnkowe tofu w sosie sojowym.
• Na kolację kanapki z pastą fasolowo-ciecierzycową, sałatą, ogórkiem i kiełkami.
• Do tego woda i herbata w ciągu dnia, a rano filiżanka kawy.
Mimo, że jedliśmy same rośliny, nie byliśmy w ogóle głodni. Dania były pyszne, sycące i szybkie do zrobienia. Jedynie gotowanie zupy zajęło więcej czasu, ale przeważnie wstawiam zupę dzień wcześniej.
Dodam, że był to dzień bez treningu. W dni treningowe jemy nieco więcej.
Moja naczelna zasada w komponowaniu posiłków w ciągu dnia sprowadza się do tego, by uwzględnić:
– owoce jagodowe (w tym zestawie były to naleśniki z owocami)
– strączki (edamame do obiadu i pasta fasolowo-ciecierzycowa na kolację)
– siemię lniane/chia (naleśniki)
– warzywa krzyżowe (jarmuż w zupie, kiełki do kanapek)
– warzywa zielonolistne (sałata do kanapek)
– pełne ziarna (kasza w zupie)
– a oprócz tego jeść też inne warzywa, grzyby oraz orzechy, nasiona i pestki.
Jeśli potrzebujecie inspiracji kulinarnych, przejrzyjcie nasze przepisy w zakładce Zasoby. Znajdziecie tam roślinne dania, które nie tylko dostarczą wam mnóstwa składników odżywczych, ale są też przepyszne 😀