Coś a la gulasz :D

Zachciało mi się czegoś ciepłego, sycącego, z ziemniakami. Więc zrobiłam gulasz, przy czym Jarek mówi, że to wcale nie jest gulasz, ale że dobre 😂

Powiedzmy zatem, że to danie jednogarnkowe 😄

Żeby je przyrządzić, będziecie potrzebować bulionu warzywnego. Dlatego najlepiej zrobić je przy okazji gotowania jakiejś zupy 😉

Pokroić:

🌱1 czerwoną cebulę

🌱3 łodygi selera naciowego

🌱4 boczniaki

🌱1/2 czerwonej papryki

🌱1/2 żółtej papryki

🌱2 marchewki

🌱1/2 cukinii

🌱1,5 kg ziemniaków

🍀Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę i seler

🍀Po 5 min dodać boczniaki + 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę rozmarynu, łyżeczkę natki pietruszki, szczyptę soli i pieprzu

🍀Dodać ziemniaki + puszkę krojonych pomidorów + bulion (tyle, by przykrył ziemniaki)

🍀Gotować 15 min, a następnie dodać resztę warzyw. Dolewać bulionu, jeśli trzeba

🍀Gotować aż ziemniaki zmiękną, na koniec dodać kostkę pokrojonego tofu bazyliowego + garść świeżej natki pietruszki i kilka liści świeżej bazylii (jeśli macie)

🍀Można doprawić sosem sojowym, a przed podaniem skropić sokiem z cytryny