Zachciało mi się czegoś ciepłego, sycącego, z ziemniakami. Więc zrobiłam gulasz, przy czym Jarek mówi, że to wcale nie jest gulasz, ale że dobre 😂
Powiedzmy zatem, że to danie jednogarnkowe 😄
Żeby je przyrządzić, będziecie potrzebować bulionu warzywnego. Dlatego najlepiej zrobić je przy okazji gotowania jakiejś zupy 😉
Pokroić:
🌱1 czerwoną cebulę
🌱3 łodygi selera naciowego
🌱4 boczniaki
🌱1/2 czerwonej papryki
🌱1/2 żółtej papryki
🌱2 marchewki
🌱1/2 cukinii
🌱1,5 kg ziemniaków
🍀Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę i seler
🍀Po 5 min dodać boczniaki + 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę rozmarynu, łyżeczkę natki pietruszki, szczyptę soli i pieprzu
🍀Dodać ziemniaki + puszkę krojonych pomidorów + bulion (tyle, by przykrył ziemniaki)
🍀Gotować 15 min, a następnie dodać resztę warzyw. Dolewać bulionu, jeśli trzeba
🍀Gotować aż ziemniaki zmiękną, na koniec dodać kostkę pokrojonego tofu bazyliowego + garść świeżej natki pietruszki i kilka liści świeżej bazylii (jeśli macie)
🍀Można doprawić sosem sojowym, a przed podaniem skropić sokiem z cytryny