Dla wszystkich zainteresowanych utratą zbędnych kilogramów:
w czasopiśmie Journal of the American College of Nutrition ukazało się badanie porównujące wpływ niskotłuszczowej diety wegańskiej i diety śródziemnomorskiej na utratę wagi i poziom cholesterolu.
Co mieli robić uczestnicy
Słowo dieta w tym kontekście stosowane jest jako sposób odżywiania. W badaniu nie stosowano ograniczenia kalorycznego – uczestnicy mogli jeść tyle, ile chcieli w ciągu dnia.
W przypadku opisywanego badania przez niskotłuszczową dietę wegańską należy rozumieć żywienie oparte na warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych i roślinach strączkowych, z minimalną ilością dodawanych olejów/oliw, bez produktów pochodzenia zwierzęcego (~75% energii z węglowodanów, 15% z białka i 10% z tłuszczu).
Dieta śródziemnomorska z kolei opierała się na owocach, warzywach, roślinach strączkowych, rybach, nabiale, oliwie z oliwek extra virgin, a także niewielkich ilościach mięsa i jaj.
Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy – jedna przez 16 tygodni stosowała dietę wegańską, a druga śródziemnomorską.
Uczestnicy sami mieli zadbać o swoje posiłki. Po upływie tego czasu i okresie przejściowym następowała zamiana, czyli grupa wegańska przyjmowała dietę śródziemnomorską i vice versa.
Uczestnikom nie narzucono przy tym żadnego programu ćwiczeń – mieli kontynuować swoje zwyczaje sprzed badania.
Co się okazało
Wyniki były naprawdę frapujące!
Uczestnicy stosujący dietę wegańską schudli średnio o ok. 6 kg. Co ważne masa tłuszczu, w tym trzewna tkanka tłuszczowa, stanowiła większość z utraconych kilogramów. Z kolei osoby stosujące dietę śródziemnomorską nie doświadczyły żadnego znaczącego spadku wagi, tj. ich średnia waga nie uległa zmianie.
Ponadto niskotłuszczowa dieta wegańska sprawiła, że poziom całkowitego cholesterolu uczestników obniżył się o prawie 19 mg/dl, podczas gdy na diecie śródziemnomorskiej były to jedynie 3 mg/dl.
Należy też wspomnieć, że wrażliwość na insulinę wzrosła w grupie wegańskiej, podczas gdy w grupie śródziemnomorskiej pozostała bez zmian, natomiast ciśnienie spadło w obu grupach, przy czym w grupie śródziemnomorskiej spadek ten był większy. Mogło to wynikać z dużej zawartości jednonasyconych kwasów tłuszczowych I witaminy E w tej diecie, a także antyoksydacyjnego działania oliwy virgin.
Co chcecie osiągnąć
Dieta śródziemnomorska uchodzi za dietę bardzo zdrową – i tak jest, jeśli porównamy ją z dietami opartymi głównie na produktach odzwierzęcych albo żywności przetworzonej.
Jeśli jednak szukacie optymalnego i zdrowego sposobu na utratę wagi, to widać, że niskotłuszczowa dieta wegańska bije śródziemnomorską na głowę. Autorzy badania zaznaczają, że obecność wysokokalorczynych produktow w diecie śródziemnomorskiej (ryby, oleje, orzechy) sprawia, że taki styl odżywiania niekoniecznie będzie przyczyniał się do znaczącej utraty masy ciała.
Pamiętajcie tylko o odpowiednim zaplanowaniu diety wegańskiej! Nie wystarczy po prostu wykluczyć produkty odzwierzęce i jeść same kluski i makaron. Różnorodność warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca, groch i in.), produktów pełnoziarnistych + wit. B12 (jeśli nie spożywacie produktów fortyfikowanych) to konieczna konieczność.