Dynie pełne β-karotenu

β-karoten wykazuje działanie przeciwutleniające

Halloween tuż za rogiem i pewnie niektórzy z was będą przygotowywać dyniowe dekoracje.

Jednak oprócz swoich walorów estetycznych dynie mają też korzystny wpływ na nasze zdrowie. Widać to już na pierwszy rzut oka, bo dynie są… pomarańczowe 😉 A to oznacza, że podobnie jak np. marchew i batat zawierają β-karoten.

β-karoten to czerwono-pomarańczowy barwnik występujący w warzywach i owocach. Co ciekawe warzywa liściaste takie jak jarmuż czy szpinak również zawierają β-karoten, ale jego kolor maskowany jest przez zielony chlorofil.

Właściwości

β-karoten jest prekursorem witaminy A i wykazuje działanie przeciwutleniające – hamuje proces oksydacji i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do rozwoju raka i innych chorób przewlekłych.

Badanie w ramach projektu EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), analizującego związek między żywieniem a występowaniem nowotworów, wykazało że u kobiet z wysokim stężeniem β –karotenu i α–karotenu w osoczu, ryzyko rozwoju raka piersi niezależnego od poziomu estrogenów było niższe o 39-59%.

Dzienne spożycie

Według polskich norm średnie dzienne zalecane spożycie β-karotenu to 4,2 mg dla kobiet i 5,4 dla mężczyzn powyżej 19 roku życia.

Dla porównania zawartość β-karotenu w 245 g dyni zwyczajnej (ugotowanej/upieczonej) to 5,1 g, a w ok. 200 g dyni piżmowej (ugotowanej/upieczonej) to 9,4 mg.

β-karoten najlepiej przyjmować w postaci pokarmów, a nie suplementów. Zbyt wysokie dawki tego związku mogą mieć działanie chorobotwórcze. To samo dotyczy witaminy A (retinolu). Retinol w zbyt wysokich dawkach przyjmowany przez długi czas może być toksyczny, powodując uszkodzenia wątroby, osłabienie kości, wady w rozwoju płodu, a także zmiany skórne. Większość przypadków przedawkowania wiąże się z nieprawidłowym stosowaniem suplementów. Więc jeśli nie musicie, to ich nie bierzcie.

Pamiętajcie, że karotenoidy są rozpuszczalne w tłuszczach, więc aby zwiększyć ich absorpcję, posypcie swoje dyniowe danie odrobiną orzechów lub pestek… dyni 😁

My już pieczemy dynię na risotto z szałwią 😃🎃🎃

Literatura

1. Overview on Dietary Reference Values for the EU population as derived by the EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). 2017.

2. Scientific Committee on Consumer Safety SCCS. Opinion on Vitamin A. 2016.

3. USDA National Nutrient Database for Standard Reference Release 28. Carotene, beta. 2015.

4. Marije F Bakker et al. Plasma carotenoids, vitamin C, tocopherols, and retinol and the risk of breast cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort. 2016.

5. Daria Brambilla et al. The role of antioxidant supplement in immune system, neoplastic, and neurodegenerative disorders: a point of view for an assessment of the risk/benefit profile. 2008.

6. M. Jarosz i in. Normy żywienia dla populacji Polski. 2020.