Dzień Ziemi – jak się odżywiać, by nie szkodzić naszej planecie?

To, co dobre dla nas, jest też dobre dla Ziemi.

Dziś Dzień Ziemi, warto więc wspomnieć, jaka dieta jest obecnie uznawana za najkorzystniejszą zarówno dla ludzi, jaki i dla naszej planety.

Taki sposób odżywiania został opracowany przez Komisję EAT-Lancet, zrzeszającą 37 naukowców z 16 krajów, specjalizujących się w takich dziedzinach jak zdrowie człowieka, rolnictwo, politologia, ochrona środowiska i zrównoważony rozwój.

Naukowcy ci podkreślają, że to, co jemy i to, czego nie jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Z jednej strony 820 milionom ludzi na świecie brakuje żywności, z drugiej – ponad 2 miliardy osób cierpi na nadwagę lub otyłość, a dietozależne choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, nowotwory i choroby układu krążenia, stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie.

Nasza dieta ma też wpływ na „zdrowie” naszej planety. Produkcja żywności jest odpowiedzialna za prawie 30% światowej emisji gazów cieplarnianych i zużycie 70% wody słodkiej. Dotyczy to zwłaszcza hodowli zwierząt, która przekłada się na wysokie emisje gazów cieplarnianych, przekształcanie gruntów pod uprawę zbóż z przeznaczeniem na paszę oraz utratę bioróżnorodności.

Eksperci z EAT-Lancet wskazują, że dieta najkorzystniejsza dla naszej planety i dla nas składa się głównie z produktów pochodzenia roślinnego – różnorodnych warzyw, owoców, orzechów, nasion roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych – oraz niewielkiej ilości mięsa i nabiału.

Naukowcy radzą, by skupić się na roślinnych źródłach białka i codziennie spożywać co najmniej 125 gramów (waga przed obróbką termiczną) fasoli, soczewicy, grochu i innych nasion roślin strączkowych i orzechów.* Swoje wybory można dostosować do lokalizacji, tradycji kulinarnych oraz własnych preferencji smakowych. Na świecie istnieje bowiem ponad 30 tysięcy roślin jadalnych, więc jest z czego wybierać!

Spożycie mięsa nie powinno przekraczać 98 gramów czerwonego mięsa (wieprzowina, wołowina, jagnięcina), 203 gramów drobiu i 196 gramów ryb tygodniowo.*

Ważne jest również to, by nie marnować żywności. Naukowcy z EAT-Lancet radzą, by resztki posiłków w miarę możliwości wykorzystywać do sporządzania innych potraw, pakować i zabierać ze sobą (np. jeśli nie zjemy całego dania w restauracji), zamrażać – innymi słowy nie wyrzucać. Istotną rolę odgrywa w tym kontekście planowanie – często zbyt dużo kupujemy i zbyt dużo gotujemy. Należy zatem przemyśleć, ile tak naprawdę jemy i dopasować zakupy i porcje posiłków do naszego rzeczywistego zapotrzebowania.

Co więc znajdzie się dziś na waszym talerzu w ramach świętowania Dnia Ziemi? 😊

*Przy diecie 2500 kcal dziennie.

Literatura

  1. EAT-Lancet Explained.