Dziś Dzień Ziemi, warto więc wspomnieć, jaka dieta jest obecnie uznawana za najkorzystniejszą zarówno dla ludzi, jaki i dla naszej planety.
Taki sposób odżywiania został opracowany przez Komisję EAT-Lancet, zrzeszającą 37 naukowców z 16 krajów, specjalizujących się w takich dziedzinach jak zdrowie człowieka, rolnictwo, politologia, ochrona środowiska i zrównoważony rozwój.
Naukowcy ci podkreślają, że to, co jemy i to, czego nie jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Z jednej strony 820 milionom ludzi na świecie brakuje żywności, z drugiej – ponad 2 miliardy osób cierpi na nadwagę lub otyłość, a dietozależne choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, nowotwory i choroby układu krążenia, stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie.
Nasza dieta ma też wpływ na „zdrowie” naszej planety. Produkcja żywności jest odpowiedzialna za prawie 30% światowej emisji gazów cieplarnianych i zużycie 70% wody słodkiej. Dotyczy to zwłaszcza hodowli zwierząt, która przekłada się na wysokie emisje gazów cieplarnianych, przekształcanie gruntów pod uprawę zbóż z przeznaczeniem na paszę oraz utratę bioróżnorodności.
Eksperci z EAT-Lancet wskazują, że dieta najkorzystniejsza dla naszej planety i dla nas składa się głównie z produktów pochodzenia roślinnego – różnorodnych warzyw, owoców, orzechów, nasion roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych – oraz niewielkiej ilości mięsa i nabiału.
Naukowcy radzą, by skupić się na roślinnych źródłach białka i codziennie spożywać co najmniej 125 gramów (waga przed obróbką termiczną) fasoli, soczewicy, grochu i innych nasion roślin strączkowych i orzechów.* Swoje wybory można dostosować do lokalizacji, tradycji kulinarnych oraz własnych preferencji smakowych. Na świecie istnieje bowiem ponad 30 tysięcy roślin jadalnych, więc jest z czego wybierać!
Spożycie mięsa nie powinno przekraczać 98 gramów czerwonego mięsa (wieprzowina, wołowina, jagnięcina), 203 gramów drobiu i 196 gramów ryb tygodniowo.*
Ważne jest również to, by nie marnować żywności. Naukowcy z EAT-Lancet radzą, by resztki posiłków w miarę możliwości wykorzystywać do sporządzania innych potraw, pakować i zabierać ze sobą (np. jeśli nie zjemy całego dania w restauracji), zamrażać – innymi słowy nie wyrzucać. Istotną rolę odgrywa w tym kontekście planowanie – często zbyt dużo kupujemy i zbyt dużo gotujemy. Należy zatem przemyśleć, ile tak naprawdę jemy i dopasować zakupy i porcje posiłków do naszego rzeczywistego zapotrzebowania.
Co więc znajdzie się dziś na waszym talerzu w ramach świętowania Dnia Ziemi? 😊
*Przy diecie 2500 kcal dziennie.