Hummus!

Hummus jest pyszny, hummus jest zdrowy. A najlepszy jest taki, który zrobi się samodzielnie.

Hummus w misce na pomarańczowym obrusie

Słuchajcie – przyznaję się, jestem hummusożercą! Po prostu uwielbiam tę ciecierzycowo-sezamową pastę i jem ją tydzień w tydzień. Kiedyś kupowałam hummus, ale zawsze na pierwszy plan wybijał mi się smak octu jabłkowego albo skoncentrowanego soku z cytryny. I hummus kupiony to hummus za słony, przynajmniej dla mojego podniebienia.

Zrób to sam(a)

Kolega zapytał mnie „A robiłaś kiedyś sama? Mam przepis z Izraela”. No więc dał mi ten przepis i od tamtej pory robię hummus sama. Co prawda trochę zmodyfikowałam tę recepturę, bo nie robię pasty sezamowej od zera, tylko ją kupuję. Jeśli chcecie zaoszczędzić czas, to możecie też użyć ciecierzycy z puszki, ale taka namoczona i gotowana ciecierzyca jest o niebo lepsza! Poniżej dwie wersje przepisu.

Hummus z suszonymi pomidorami

Składniki

  • ½ szklanki suchej ciecierzycy lub 1 puszka gotowej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini (do kupienia w większości marketów)
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (do wersji z gotowaniem ciecierzycy)

Przygotowaniewersja z ciecierzycą z puszki

  1. Odsączyć i wypłukać ciecierzycę (wodę z puszki można zachować jako składnik do deserów, świetnie ubija się na pianę).
  2. Wszystkie składniki (oprócz sody) wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest za gęsta dodać 2-3 łyżki wody.
  3. Jeśli stosujecie blender ręczny, czosnek można przecisnąć przez praskę, a pomidory pokroić na drobne kawałki, żeby lepiej się zmiksowały.
  4. I tyle! Można polać oliwą z oliwek i posypać płatkami albo zmielonym chili, jeśli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak.

Przygotowanie – wersja z gotowaniem ciecierzycy

  1. Ciecierzycę dobrze wypłukać, wyrzucić zepsute ziarna, namaczać przez 24 godziny.
  2. W trakcie namaczania zmieniać wodę co najmniej 2 razy (ja zmieniam 3 razy).
  3. Po upływie tego czasu ciecierzycę wypłukać, a następnie przełożyć do garnka, dodać sodę oczyszczoną i gotować przez kilka minut (na sucho! Wodę dodajemy później) – soda zmiękczy ciecierzycę, dzięki czemu czas gotowania skróci się do 15-20 min.
  4. Zalać ciecierzycę wodą i gotować do miękkości – usuwać pianę zbierającą się na powierzchni. Sól dodać, gdy piana przestanie się pojawiać.
  5. Ostudzić ciecierzycę i wszystkie składniki zmiksować/zblendować tak, jak w poprzedniej wersji.

Jeśli nie lubicie suszonych pomidorów, to składnik ten można pominąć. Można też użyć innych dodatków: przyprawy curry, wędzonej papryki, oliwek, kminu rzymskiego.

Poeksperymentujcie ze smakami!