Jakie owoce są najzdrowsze?

Regularne spożycie borówek i truskawek może spowolnić upośledzenie funkcji poznawczych o 1,5-2,5 roku

Owoce leśne! 

To oczywiście kategoria umowna – mówiąc „owoce leśne” mam na myśli aronie, borówki, jagody, maliny, jeżyny, porzeczki, poziomki, ale również truskawki. Czyli coś co po polsku nazywamy owocami roślin jagodowych.

Dlaczego najzdrowsze?

Owoce leśne zawierają najwięcej przeciwutleniaczy oraz najwyższe stężenie substancji odżywczych w przeliczeniu na kalorię spośród wszystkich innych owoców w skali ANDI (Aggregate Nutrient Density Index), oceniającej koncentrację składników odżywczych w popularnych produktach spożywczych.
Pomagają zapobiegać chorobom serca, nowotworom, cukrzycy, wzmacniają odporność i wspomagają pracę mózgu. Spowalniają upośledzenie funkcji poznawczych u osób starszych, a u dzieci poprawiają nastrój, pamięć krótkotrwałą oraz funkcje wykonawcze (czyli takie, które umożliwiają zastanowienie się przed podjęciem działania, utrzymywanie skupienia i opieranie się pokusie).
A wszystko to dzięki zawartości flawonoidów (podgrupy polifenoli), w tym antocyjanów, czyli naturalnych barwników roślinnych o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających i przeciwmiażdżycowych (uproszczona klasyfikacja tu).

Co mówią badania?

Na przykład w badaniu obejmującym dzieci w wieku 7-10 lat wypicie napoju z odpowiednika 240 g świeżych dzikich borówek (zawierającego 253 mg antocyjanów) skutkowało istotną poprawą pamięci werbalnej i większemu skupieniu uwagi 2 godziny po spożyciu. Jest to o tyle istotnie, że w tym wieku intensywnie rozwija się u dzieci płat czołowy mózgu, który odpowiada za funkcje wykonawcze oraz zdolności poznawcze. Dlatego podawanie dzieciom borówek właśnie w tym okresie może być bardzo korzystne dla ich rozwoju kognitywnego.
Co do starszych osób, badania pokazują, że regularne spożycie borówek i truskawek może spowolnić upośledzenie funkcji poznawczych o 1,5-2,5 roku.
Z kolei badania na zwierzętach pokazują, że zawarte w tych owocach antocyjany mają potencjał terapeutyczny w zapobieganiu chorobie Alzheimera lub spowalnianiu jej przebiegu. Istnieją też doniesienia wskazujące na to, że związki te wykazują działanie neuroprotekcyjne w chorobie Parkinsona. Potrzeba jednak dalszych badań nad rolą antocyjanów w chorobach neurodegeneracyjnych.

Mogą być mrożone?

W Brokułowie mrożone owoce jagodowe to codzienność. Nie tracją swoich właściwości i są bardzo przydatne zwłaszcza poza sezonem . Do owsianki zawsze dodajemy truskawki, borówki lub jagody i wiśnie. Spróbujcie i wy!

Jedna uwaga – odradza się spożywanie dużych ilości pokarmów bogatych w polifenole o działaniu przeciwzapalnym w trzecim trymestrze ciąży; więc jeśli chcecie jeść dużo owoców leśnych, to akurat w tym przypadku lepiej skonsultować się z lekarzem.

Literatura

1. K. L. Barfoot et al. The effects of acute wild blueberry supplementation on the cognition of 7–10-year-old schoolchildren. 2019.

2. M. G. Miller et al. Dietary blueberry improves cognition among older adults in a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. 2017.

3. E. Piątkowska et al. Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. 2011.

4. N. Józefacka-Szram. Diagnoza funkcji wykonawczych u dzieci. 2014.

5. J. Bensalem. Protective effects of berry polyphenols against age-related cognitive impairment. 2015.

6. Paulo Zielinsky and Stefano Busato. Prenatal Effects of Maternal Consumption of Polyphenol-Rich Foods in Late Pregnancy upon Fetal Ductus Arteriosus. 2013.

7. J. Fuhrman. ANDI ranking. 2017.