Kanapki z boczniakami

Były kanapki z klopsikami, teraz pora na kanapki z boczniakami! Idealne na szybką przekąskę.

Zawsze uwielbiałam boczniaki, i w ogóle grzyby wszelkiego rodzaju, ale po przyrządzeniu ich w ten sposób kocham je jeszcze bardziej.

Są mięsiste, pełne smaku i bardzo proste w obróbce.

Oto przepis!

Składniki

4 duże boczniaki

Przyprawy:

1/2 łyżeczki czosnku

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/3 łyżeczki tymianku lub rozmarynu

szczypta pieprzu ziołowego

szczypta soli

Do kanapek:

pieczywo pełnoziarniste

hummus (przepis znajdziecie tutaj)

kilka liści sałaty lub innych warzyw zielonolistnych (ja użyłam mieszanki młodego szpinaku, rukoli, roszponki i boćwinki)

pomidor

oliwki (dowolne; ja użyłam greckich z migdałami)

kiełki! (ja użyłam kiełków jarmużu)

Przygotowanie

  1. Przyprawy zmieszać w miseczce.
  2. Boczniaki dokładnie umyć i osuszyć.
  3. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię, ułożyć na niej boczniaki i przygnieść ciężkim naczyniem (ja używam pokrywki naczynia żaroodpornego i na nią stawiam jeszcze garnek; możecie też użyć innej patelni albo talerza) – chodzi o to, by boczniaki zrobiły się płaskie i wyciekła z nich cała woda. Smażyć na średnim ogniu, aż woda z boczniaków wyparuje, można ją też wylać w trakcie smażenia.
  4. Gdy boczniaki zarumienią się od spodu, posypać je z wierzchu mieszanką przypraw, odwrócić na drugą stronę, posypać przyprawami i znów przygnieść naczyniem.
  5. Gdy boczniaki zarumienią od drugiej strony, przestudzić je chwilę i pokroić w paski.
  6. Pieczywo posmarować hummusem, ułożyć liście sałaty, na nie plastry pomidora, a następnie paski boczniaków i kiełki. Podawać z oliwkami.

Kilka wskazówek

Do smażenia boczniaków nie używam tłuszczu.

Mieszankę przypraw możecie skomponować sami według uznania. Można zrobić „chińską” albo curry.

Zamiast oliwek można użyć kiszonek, np. ogórków, dla przełamania smaku.

Smacznego!