Koperkowe wegeklopsiki dzień po

Kilka tygodni temu zrobiłam koperkowe wegeklopsiki – zeszły tak szybko, że tym razem zrobiłam podwójną porcję. Zostały 4 sztuki, więc kolejnego dnia postanowiłam wkomponować je w kanapki. Jak widać wzbudziły one zainteresowanie wszystkich mieszkańców.

Poniżej zamieszczam przepis na bazowe klopsiki + dodatki, które wykorzystałam do zrobienia kanapek.

Składniki – klopsiki

400 g twardego tofu

1 łyżka koncentratu pomidorowego (jeśli nie macie, mogą być pomidory z puszki w zalewie albo passata)

2 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego (ja użyłam owsianego)

2 łyżki sosu sojowego

1 czubata łyżka suszonego koperku (świeży też będzie ok)

1 łyżka płatków drożdżowych

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 płaskie łyżeczki czosnku

¼ łyżeczki chili

3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.
  2. Tofu dość drobno pokruszyć lub rozgnieść widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Dodać wszystkie przyprawy i mleko, dokładnie wymieszać.
  4. Spróbować, czy masa jest wystarczająco słona – można dosolić lub dodać więcej sosu sojowego.
  5. Dodać mąkę i wymieszać.
  6. Formować kulki i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub matą silikonową. Papier można pokryć odrobiną oleju, żeby pulpeciki nie przywierały.
  7. Piec 15-20 min aż pulpeciki się zarumienią.

Składniki – kanapki

Pulpeciki (wystudzone, najlepiej po nocy w lodówce, bo wtedy łatwiej pokroić je w plastry)

Pasta

2 łyżki białej fasoli z puszki

8 łyżki ciecierzycy z puszki

1 łyżka suszonej pietruszki

1 łyżeczka czosnku

1/3 łyżeczki pieprzu (może być zwykły lub cytrynowy)

2 suszone pomidory w oleju

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka wody

Nie dodawałam soli

Przygotowanie

Wszystko zmiksować w blenderze o wysokiej mocy.

Dodatki do kanapek

Sałata lodowa

Pomidor malinowy

Ogórek małosolny

Kiełki brokułu i rzodkiewki

Jako pieczywo użyłam ciabatty

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 150⁰C.
  2. Pulpeciki pokroić w plastry, bułki przekroić na pół.
  3. Podgrzewać kilka minut w piekarniku.
  4. Bułki posmarować pastą, położyć liście sałaty, plastry pomidora i ogórka. Na wierzchu ułożyć plastry pulpecików i posypać kiełkami.

Te kanapki zniknęły szybciej niż same klopsiki poprzedniego dnia 😀

Spróbujcie koniecznie! Jeśli nie chce się wam robić kanapek, to chociaż dajcie szansę klopsikom. Są obłędne z ziemniakami i ogórkiem kiszonym na obiad ❤