Kilka tygodni temu zrobiłam koperkowe wegeklopsiki – zeszły tak szybko, że tym razem zrobiłam podwójną porcję. Zostały 4 sztuki, więc kolejnego dnia postanowiłam wkomponować je w kanapki. Jak widać wzbudziły one zainteresowanie wszystkich mieszkańców.
Poniżej zamieszczam przepis na bazowe klopsiki + dodatki, które wykorzystałam do zrobienia kanapek.
Składniki – klopsiki
400 g twardego tofu
1 łyżka koncentratu pomidorowego (jeśli nie macie, mogą być pomidory z puszki w zalewie albo passata)
2 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego (ja użyłam owsianego)
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka suszonego koperku (świeży też będzie ok)
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 płaskie łyżeczki czosnku
¼ łyżeczki chili
3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.
- Tofu dość drobno pokruszyć lub rozgnieść widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodać wszystkie przyprawy i mleko, dokładnie wymieszać.
- Spróbować, czy masa jest wystarczająco słona – można dosolić lub dodać więcej sosu sojowego.
- Dodać mąkę i wymieszać.
- Formować kulki i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub matą silikonową. Papier można pokryć odrobiną oleju, żeby pulpeciki nie przywierały.
- Piec 15-20 min aż pulpeciki się zarumienią.
Składniki – kanapki
Pulpeciki (wystudzone, najlepiej po nocy w lodówce, bo wtedy łatwiej pokroić je w plastry)
Pasta
2 łyżki białej fasoli z puszki
8 łyżki ciecierzycy z puszki
1 łyżka suszonej pietruszki
1 łyżeczka czosnku
1/3 łyżeczki pieprzu (może być zwykły lub cytrynowy)
2 suszone pomidory w oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
Nie dodawałam soli
Przygotowanie
Wszystko zmiksować w blenderze o wysokiej mocy.
Dodatki do kanapek
Sałata lodowa
Pomidor malinowy
Ogórek małosolny
Kiełki brokułu i rzodkiewki
Jako pieczywo użyłam ciabatty
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 150⁰C.
- Pulpeciki pokroić w plastry, bułki przekroić na pół.
- Podgrzewać kilka minut w piekarniku.
- Bułki posmarować pastą, położyć liście sałaty, plastry pomidora i ogórka. Na wierzchu ułożyć plastry pulpecików i posypać kiełkami.
Te kanapki zniknęły szybciej niż same klopsiki poprzedniego dnia 😀
Spróbujcie koniecznie! Jeśli nie chce się wam robić kanapek, to chociaż dajcie szansę klopsikom. Są obłędne z ziemniakami i ogórkiem kiszonym na obiad ❤