Cały czas ulepszam moją pastę z fasoli i dzisiejsza wersja jest po prostu przeprzepyszna! 😃😎🤩
Spróbujcie koniecznie, zwłaszcza że strączki są megazdrowe!
Składniki
1 niewielka cebula
2 małe ząbki czosnku
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
szczypta imbiru
1 łyżka sosu sojowego*
puszka białej fasoli
2 suszone pomidory w oleju
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie
1. Cebulę drobno posiekać i podsmażać aż się zarumieni.
2. Czosnek grubo posiekać i dodać do cebuli razem z wszystkimi przyprawami oprócz natki. Dodać sos sojowy i podsmażać jeszcze minutę.
3. W międzyczasie fasolę dokładnie wypłukać i zmiksować w blenderze, malakserze. Jeśli nie macie, to można ją też rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.
4. W misce wymieszać fasolę z zawartością patelni.
5. Dodać oliwę, drobno pokrojone pomidory i natkę.
*jeśli nie macie, użyjcie soli, tylko uważajcie, żeby nie przesolić, bo pasta będzie niejadalna 😫
Pasta smakuje genialnie z chrupiąca bagietką rustykalną, którą rano dzielnie nabywa Jarek 😍 I do tego jeszcze kawusia 🥰🥰🥰
Dajcie nam znać na @brokulowo.official, czy przepis się sprawdził 😀