Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami

Cały czas ulepszam moją pastę z fasoli i dzisiejsza wersja jest po prostu przeprzepyszna! 😃😎🤩

Spróbujcie koniecznie, zwłaszcza że strączki są megazdrowe!

Składniki

1 niewielka cebula

2 małe ząbki czosnku

1/3 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki majeranku

1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego

szczypta imbiru

1 łyżka sosu sojowego*

puszka białej fasoli

2 suszone pomidory w oleju

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin

odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie

1. Cebulę drobno posiekać i podsmażać aż się zarumieni.

2. Czosnek grubo posiekać i dodać do cebuli razem z wszystkimi przyprawami oprócz natki. Dodać sos sojowy i podsmażać jeszcze minutę.

3. W międzyczasie fasolę dokładnie wypłukać i zmiksować w blenderze, malakserze. Jeśli nie macie, to można ją też rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.

4. W misce wymieszać fasolę z zawartością patelni.

5. Dodać oliwę, drobno pokrojone pomidory i natkę.

*jeśli nie macie, użyjcie soli, tylko uważajcie, żeby nie przesolić, bo pasta będzie niejadalna 😫

Pasta smakuje genialnie z chrupiąca bagietką rustykalną, którą rano dzielnie nabywa Jarek 😍 I do tego jeszcze kawusia 🥰🥰🥰

Dajcie nam znać na @brokulowo.official, czy przepis się sprawdził 😀