Jest wiosna, więc tradycyjnie spadł śnieg 😄
A w tak zimne dni człowiek ma ochotę na pyszne, rozgrzewające, satysfakcjonujące jedzonko.
Ostatnio zasmakowało mi penne, poniżej znajdziecie więc przepis na sos, który świetnie smakuje właśnie z tym rodzajem makaronu. Jeśli nie macie penne, to nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć spaghetti czy tagliatelle 😉
Składniki
200 g makaronu penne (lub innego)
10 zielonych szparagów (ja użyłam mrożonych)
½ szklanki edamame (ja użyłam mrożonych)*
6 suszonych pomidorów z oleju
2 pieczarki
2 dojrzałe, soczyste pomidory malinowe
garść jarmużu
łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki chili
1 łyżka płatków drożdżowych
sól do smaku (jeśli będzie taka potrzeba)
Przygotowanie
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- W międzyczasie rozmrożone szparagi pokroić w talarki (główki zostawić w całości), pomidory suszone i świeże i pieczarki w kostkę, a jarmuż bardzo bardzo drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażać szparagi i pieczarki 5 min, następnie dodać pomidory, edamame (nie trzeba rozmrażać) i przyprawy.
- Smażyć kolejne 10 min, 2 minuty przed końcem dodać jarmuż i sos sojowy.
- Sos wymieszać z ugotowanym makaronem.
Jak widzicie przepis jest niezwykle prosty z rodzaju moich ulubionych, czyli „pokroić, wrzucić do jednego garnka i niech się gotuje” 😄
Całość zajmuje jakieś 30 min, tylko trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć szparagi, żeby zdążyły się rozmrozić.
Smacznego!
*do kupienia w sklepach z żywnością orientalną; często są takie w centrach handlowych; opakowanie za ok. 11 zł, starcza na kilka porcji.