Penne ze szparagami i edamame

Jest wiosna, więc tradycyjnie spadł śnieg 😄

A w tak zimne dni człowiek ma ochotę na pyszne, rozgrzewające, satysfakcjonujące jedzonko.

Ostatnio zasmakowało mi penne, poniżej znajdziecie więc przepis na sos, który świetnie smakuje właśnie z tym rodzajem makaronu. Jeśli nie macie penne, to nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć spaghetti czy tagliatelle 😉

Składniki

200 g makaronu penne (lub innego)

10 zielonych szparagów (ja użyłam mrożonych)

½ szklanki edamame (ja użyłam mrożonych)*

6 suszonych pomidorów z oleju

2 pieczarki

2 dojrzałe, soczyste pomidory malinowe

garść jarmużu

łyżeczka oleju z suszonych pomidorów

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka czosnku

1 łyżeczka papryki

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1/3 łyżeczki chili

1 łyżka płatków drożdżowych

sól do smaku (jeśli będzie taka potrzeba)

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. W międzyczasie rozmrożone szparagi pokroić w talarki (główki zostawić w całości), pomidory suszone i świeże i pieczarki w kostkę, a jarmuż bardzo bardzo drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać szparagi i pieczarki 5 min, następnie dodać pomidory, edamame (nie trzeba rozmrażać) i przyprawy.
  4. Smażyć kolejne 10 min, 2 minuty przed końcem dodać jarmuż i sos sojowy.
  5. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem.

Jak widzicie przepis jest niezwykle prosty z rodzaju moich ulubionych, czyli „pokroić, wrzucić do jednego garnka i niech się gotuje” 😄

Całość zajmuje jakieś 30 min, tylko trzeba odpowiednio wcześnie wyjąć szparagi, żeby zdążyły się rozmrozić.

Smacznego!

*do kupienia w sklepach z żywnością orientalną; często są takie w centrach handlowych; opakowanie za ok. 11 zł, starcza na kilka porcji.