Gdy dużo gotuję, często zostają mi resztki rożnych składników, które wykorzystuję później do przyrządzenia innych dań. Ostatnio na przykład został mi ryż i czarna soczewica. Zrobiłam więc z nich pulpety 😃 Dołożyłam pieczone warzywa i trochę kapusty z poprzedniego dnia i lunch gotowy 😊
Poniżej znajdziecie przepis na „resztkowe” pulpety z pieczonymi warzywami. Najpierw zajmijcie się warzywami, bo czas ich pieczenia jest dłuższy. W międzyczasie zrobicie pulpety i wykorzystacie już nagrzany piekarnik 👍
Składniki – warzywa
2 marchewki
1 pietruszka
1 łyżka oleju z awokado (może być rzepakowy)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180⁰C.
- Warzywa obrać i pokroić w słupki.
- Osuszyć ręcznikiem/ściereczką.
- Włożyć do miski, dodać olej i przyprawy, dokładnie wymieszać.
- Piec przez ok. 40 min, przewracając łopatką od czasu do czasu.
Gdy warzywa już siedzą w piekarniku, przygotujcie pulpety.
Składniki – pulpety
5 łyżek ugotowanej czarnej soczewicy*
100 g ugotowanego ryżu*
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego
szczypta chili
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na masę (nie musi być bardzo jednolita). Jeśli jest zbyt wilgotna, dodajcie więcej bułki tartej.
- Uformować kulki z masy i ułożyć na papierze do pieczenia/silikonowej macie.
- Piec ok. 25 min.
*Jeśli macie więcej soczewicy i ryżu, po prostu dodajcie proporcjonalnie więcej pozostałych składników.
Ponieważ pulpety składają się z ryżu i soczewicy, dają poczucie sytości. Zawsze można jednak dodać do takiego lunchu ziemniaki albo pieczywo. My akurat, dość nietypowo, mieliśmy focaccię.
Smacznego!