Resztkowe pulpety z pieczonymi warzywami

Gdy dużo gotuję, często zostają mi resztki rożnych składników, które wykorzystuję później do przyrządzenia innych dań. Ostatnio na przykład został mi ryż i czarna soczewica. Zrobiłam więc z nich pulpety 😃 Dołożyłam pieczone warzywa i trochę kapusty z poprzedniego dnia i lunch gotowy 😊

Poniżej znajdziecie przepis na „resztkowe” pulpety z pieczonymi warzywami. Najpierw zajmijcie się warzywami, bo czas ich pieczenia jest dłuższy. W międzyczasie zrobicie pulpety i wykorzystacie już nagrzany piekarnik 👍

Składniki – warzywa

2 marchewki

1 pietruszka

1 łyżka oleju z awokado (może być rzepakowy)

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180⁰C.
  2. Warzywa obrać i pokroić w słupki.
  3. Osuszyć ręcznikiem/ściereczką.
  4. Włożyć do miski, dodać olej i przyprawy, dokładnie wymieszać.
  5. Piec przez ok. 40 min, przewracając łopatką od czasu do czasu.

Gdy warzywa już siedzą w piekarniku, przygotujcie pulpety.

Składniki – pulpety

5 łyżek ugotowanej czarnej soczewicy*

100 g ugotowanego ryżu*

2 łyżki bułki tartej

3 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego

szczypta chili

1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na masę (nie musi być bardzo jednolita). Jeśli jest zbyt wilgotna, dodajcie więcej bułki tartej.
  2. Uformować kulki z masy i ułożyć na papierze do pieczenia/silikonowej macie.
  3. Piec ok. 25 min.

*Jeśli macie więcej soczewicy i ryżu, po prostu dodajcie proporcjonalnie więcej pozostałych składników.

Ponieważ pulpety składają się z ryżu i soczewicy, dają poczucie sytości. Zawsze można jednak dodać do takiego lunchu ziemniaki albo pieczywo. My akurat, dość nietypowo, mieliśmy focaccię.

Smacznego!