Ryż z warzywami i tofu

Szukacie potraw, które dadzą wam poczucie sytości, ale nie są przesadnie kaloryczne? Oto nadchodzę z prostym przepisem na pyszny ryż z warzywami 😀

Jeśli nie jecie na codzień strączków albo macie problemy z ich trawieniem, możecie dodać trochę mniej fasoli 😉

🌱Ugotować 3 woreczki brązowego ryżu

🌱1/2 poszatkowanej czerwonej cebuli i 5 pokrojonych średnich boczniaków podsmażać na 1 łyżeczce oleju, aż się zarumienią

🌱dodać 1/2 cukinii pokrojonej w półksiężyce +

🍀1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

🍀1 płaską łyżeczkę pieprzu ziołowego

🍀1/2 łyżeczki czosnku

🍀1 łyżkę sosu sojowego

🌱Podsmażać 5 min, jeśli warzywa przywierają, podlać bulionem warzywnym lub wodą

🌱Dodać pokrojone w kostkę tofu bazyliowe (180 g) i podsmażać jeszcze 2 min

🍀Zawartość patelni przełożyć do miski

🍀Podsmażyć ugotowany ryż z 1 łyżką sosu sojowego i 1 łyżką octu ryżowego. Jeśli przywiera, podlać bulionem/wodą

🍀Dodać puszkę wypłukanej białej fasoli i 1/2 puszki groszku zielonego

🍀Podsmażać 3 min, a następnie dodać warzywa z tofu

🍀Jeśli jest za mało słone, dodać sosu sojowego

🍀Na sam koniec wymieszać z 1 łyżką oleju z prażonych ziaren sezamu, a przed podaniem skropić sokiem z cytryny

Jeśli macie w lodówce inne warzywa, nie ma problemu! Ja często zastępuję boczniaki pieczarkami, cukinię papryką, a białą fasolę… fasolą w innym kolorze 😁