Jesteście gotowi na sałatkę z burakami i szpinakiem w sosie limonkowo-sezamowym?
Nieczęsto jemy wyekstrahowane tłuszcze w postaci oliw i olejów, ale dla tego sosu robimy od czasu do czasu wyjątek. Spróbujcie koniecznie! To właśnie olej sezamowy nadaje wyjątkowy smak tej sałatce. Przepis poniżej 😊
Składniki
2 średnie ugotowane buraki (ja kupuję już gotowe)
2 duże garście szpinaku baby
½ kostki wędzonego tofu
½ awokado
Kiełki brokułów
Ziarna słonecznika
—
Sos
Sok z ½ limonki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
—
Przygotowanie
- Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor (ja smażę beztłuszczowo, ale możecie dodać odrobinę oleju).
- W tym czasie w małej miseczce wymieszać sok z limonki, sos sojowy i olej sezamowy.
- Pokroić buraki i awokado w kostkę.
- Do dużej miski włożyć szpinak, buraki i awokado oraz podsmażone tofu.
- Dodać sporo kiełków, posypać słonecznikiem* i polać sosem.
*Pod koniec smażenia tofu możecie dorzucić słonecznik na patelnię i go uprażyć.
Smacznego!