Sałatka z burakami i szpinakiem

Jesteście gotowi na sałatkę z burakami i szpinakiem w sosie limonkowo-sezamowym?
Nieczęsto jemy wyekstrahowane tłuszcze w postaci oliw i olejów, ale dla tego sosu robimy od czasu do czasu wyjątek. Spróbujcie koniecznie! To właśnie olej sezamowy nadaje wyjątkowy smak tej sałatce.

Jesteście gotowi na sałatkę z burakami i szpinakiem w sosie limonkowo-sezamowym?

Nieczęsto jemy wyekstrahowane tłuszcze w postaci oliw i olejów, ale dla tego sosu robimy od czasu do czasu wyjątek. Spróbujcie koniecznie! To właśnie olej sezamowy nadaje wyjątkowy smak tej sałatce. Przepis poniżej 😊

Składniki

2 średnie ugotowane buraki (ja kupuję już gotowe)

2 duże garście szpinaku baby

½ kostki wędzonego tofu

½ awokado

Kiełki brokułów

Ziarna słonecznika

Sos

Sok z ½ limonki

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie

  1. Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor (ja smażę beztłuszczowo, ale możecie dodać odrobinę oleju).
  2. W tym czasie w małej miseczce wymieszać sok z limonki, sos sojowy i olej sezamowy.
  3. Pokroić buraki i awokado w kostkę.
  4. Do dużej miski włożyć szpinak, buraki i awokado oraz podsmażone tofu.
  5. Dodać sporo kiełków, posypać słonecznikiem* i polać sosem.

*Pod koniec smażenia tofu możecie dorzucić słonecznik na patelnię i go uprażyć.

Smacznego!