Strączkowe kotlety

Strączki są doskonałym źródłem białka, a także innych składników odżywczych, takich jak błonnik, potas, kwas foliowy, cynk, żelazo i in.

Strączki, czyli np. ciecierzyca, fasola, groch, soczewica, są bardzo wdzięcznym materiałem na kotlety 😀 Można je dowolnie łączyć ze sobą i zawsze wyjdzie coś smacznego.

Dziś na przykład jemy kotlety z czerwonej i brązowej soczewicy, czerwonej fasoli i zielonego groszku. Poniżej przepis 😀

Składniki

Puszka czerwonej fasoli

Pół puszki zielonego groszku

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

1/3 szklanki brązowej soczewicy

1 średnia czerwona cebula

2 ząbki czosnku

4 pieczarki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

1 łyżka sosu sojowego

1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Szczypta pieprzu cayenne

3 łyżki mąki owsianej lub pszennej

Sól do smaku

Odrobina oleju do smażenia

Spora garść świeżej kolendry

Przygotowanie

1. Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Cebulę drobno pokroić i podsmażać aż się zeszkli.

3. Dodać grubo pokrojony czosnek i smażyć jeszcze 2 min.

4. Dodać pokrojone drobno pieczarki i przyprawy (oprócz kolendry i sosu sojowego) i smażyć aż pieczarki się zarumienią.

5. W międzyczasie rozdrobnić w malakserze fasolę i groszek (kilka pulsów wystarczy, nie musi być to gładka masa).

6. Soczewicę, fasolę, groszek i zawartość patelni przełożyć do miski i dodać sos sojowy, posiekaną kolendrę i mąkę (jeśli masa jest zbyt wilgotna można dodać więcej mąki lub bułkę tartą).

7. Uformować kotlety i podsmażyć na patelni z obu stron aż się zarumienią.

8. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180•C przez 15 min.

Podawać z ziemniakami i warzywami albo wykorzystać jako burgery 🍔🧆😊

Smacznego!