Strączki są doskonałym źródłem białka, a także innych składników odżywczych, takich jak błonnik, potas, kwas foliowy, cynk, żelazo i in.
Strączki, czyli np. ciecierzyca, fasola, groch, soczewica, są bardzo wdzięcznym materiałem na kotlety 😀 Można je dowolnie łączyć ze sobą i zawsze wyjdzie coś smacznego.
Dziś na przykład jemy kotlety z czerwonej i brązowej soczewicy, czerwonej fasoli i zielonego groszku. Poniżej przepis 😀
Składniki
Puszka czerwonej fasoli
Pół puszki zielonego groszku
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1/3 szklanki brązowej soczewicy
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 pieczarki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżka sosu sojowego
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
Szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki mąki owsianej lub pszennej
Sól do smaku
Odrobina oleju do smażenia
Spora garść świeżej kolendry
Przygotowanie
1. Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Cebulę drobno pokroić i podsmażać aż się zeszkli.
3. Dodać grubo pokrojony czosnek i smażyć jeszcze 2 min.
4. Dodać pokrojone drobno pieczarki i przyprawy (oprócz kolendry i sosu sojowego) i smażyć aż pieczarki się zarumienią.
5. W międzyczasie rozdrobnić w malakserze fasolę i groszek (kilka pulsów wystarczy, nie musi być to gładka masa).
6. Soczewicę, fasolę, groszek i zawartość patelni przełożyć do miski i dodać sos sojowy, posiekaną kolendrę i mąkę (jeśli masa jest zbyt wilgotna można dodać więcej mąki lub bułkę tartą).
7. Uformować kotlety i podsmażyć na patelni z obu stron aż się zarumienią.
8. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180•C przez 15 min.
Podawać z ziemniakami i warzywami albo wykorzystać jako burgery 🍔🧆😊
Smacznego!