Ostatnio w świecie żywności i żywienia głośno jest o jednym badaniu.
Chodzi o pracę opublikowaną w marcu tego roku w czasopiśmie Communications Biology (część grupy wydawniczej Nature) przez naukowców z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa (JHU), którzy wykazali, że związek o nazwie sulforafan może przeciwdziałać koronawirusom, w tym SARS-CoV-2 wywołującym COVID-19.
Stali czytelnicy Brokułowa doskonale znają sulforafan, bo pisałam o nim niejednokrotnie.
Dla przypomnienia jest to fitozwiązek o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych, który powstaje z substancji o nazwie glukorafanina w wysokich stężeniach obecnej w warzywach krzyżowych (kapustnych), takich jak brokuły, kapusta, rzodkiew, kalafior oraz ich kiełki.
Więcej o sulforafanie przeczytacie tu i tu.
Sulforafan – mniej wirusa
Działanie chemoprewencyjne sulforafanu znane jest już od dawna, natomiast teraz naukowcy z JHU poszerzyli istniejący stan wiedzy o tym związku, pokazując, że ma on zdolność hamowania replikacji SARS-CoV-2 i innych koranawirusów (w tym wirusa wywołującego przeziębienie – HCoV-OC43).
W jednym z przeprowadzonych eksperymentów naukowcy poddali ludzkie i małpie komórki działaniu sulforafanu przez 1-2 godziny, a następnie zakazili je wirusem SARS-CoV-2 oraz HCoV-OC43. Okazało się, że na skutek działania sulforafanu nastąpił 50% spadek replikacji 6 szczepów SARS-CoV-2, w tym Delty i Omicrona, oraz HCoV-OC43. Sulforafan wykazał takie samo działanie ochronne w przypadku komórek, które już wcześniej zostały zakażone koronawirusami.
Naukowcy badali także współdziałanie sulforafanu i remdesiwiru (leku przeciwwirusowego). Okazało się, że gdy te dwa związki stosowane są razem, zachodzi między nimi efekt synergii. Oznacza to, że mniejsze dawki tych dwóch związków stosowanych razem dają lepsze rezultaty niż stosowanie ich pojedynczo.
W opisywanym badaniu naukowcy wykorzystali też model mysi. Myszom podawano 30 mg sulforafanu na kilogram masy ciała, a następnie zakażano je wirusem SARS-CoV-2. Okazało się, że w następstwie profilaktycznego podania sulforafanu poziom wiremii (czyli ilości wirusa) w płucach i górnych drogach oddechowych był niższy odpowiednio o 17% i 9% w porównaniu z myszami, które nie otrzymały sulforafanu. Co więcej u „zabezpieczonych” myszy poziom uszkodzenia płuc był niższy o 29%. Sulforafan zmniejszył też stan zapalny w płucach, chroniąc je przed nadmierną reakcją układu immunologicznego, którą obserwuje się u osób z ciężką postacią COVID-19 (obniżona aktywacja limfocytów T i niższa produkcja cytokin).
Dobre wieści, ale musimy jeszcze poczekać
Podsumowując, sulforafan wykazuje działanie przeciwwirusowe i może okazać się użytecznym i niedrogim sposobem zapobiegania i leczenia infekcji wywołanych koronawirusami.
Należy podkreślić, że opisywane badanie przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych na wyizolowanych komórkach oraz na myszach, nie było to badanie na ludziach.
Dlatego sami autorzy zauważają, że nie wiemy, czy przeciwwiruspwe działanie sulforafanu będzie takie samo w organizmie ludzkim, będącym złożonym układem, w którym zachodzi mnóstwo interakcji między składowymi. Badania z udziałem ludzi są już planowane. W tej chwili wiemy, że w kontekście walki z wirusami sulforafan niesie ze sobą ogromny potencjał, natomiast musimy wstrzymać się jeszcze z wyciąganiem przedwczesnych wniosków.
A tymczasem warto pamiętać, że jedzenie warzyw krzyżowych jest jak najbardziej wskazane, gdyż mają one mnóstwo właściwości prozdrowotnych, m.in. chemoprewencyjnych. Jeśli przy okazji okaże się, że sulforafan, który wytworzy się np. w kiełkach brokułu, pomoże nam chronić się przed działaniem koronawirusów, tym lepiej dal nas!
Literatura
- Alvaro A. Ordonez et al. Sulforaphane exhibits antiviral activity against pandemic SARS-CoV-2 and seasonal HCoV-OC43 coronaviruses in vitro and in mice. 2022.
- Sulforaphane. Science Direct. 2012-2020.
- Reza Bayat Mokhtari et al. The role of Sulforaphane in cancer chemoprevention and health benefits: a mini-review. 2017.
- Joanna Tomczyk i Anna Olejnik. Sulforafan – potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych. 2010.
- Laurence N. Kolonel et al. Vegetables, Fruits, Legumes and Prostate Cancer: A Multiethnic Case-Control Study. 2000.