Szybki obiad

Obiad w 30 min? Bardzo proszę 🙂 Zajadamy się koreańskim makaronem z batatów z warzywami w sosie słodko-ostro-kwaśnym 👍

Oto przepis:

Składniki

200 g suchego makaronu z baratów (korean vermicelli)

czerwona cebula

1/2 czerwonej papryki

1/2 zielonej papryki

1/2 żółtej papryki

1/2 pomarańczowej papryki

250 g boczniaków

sok z cytryny

Sos

5 łyżek sosu sojowego

1 łyżeczka masła orzechowego

1 czubata łyżeczka sosu sriracha

1 łyżeczka octu ryżowego

1 łyżka oleju z prażonego sezamu

1 łyżka syropu klonowego

4 ząbki czosnku

Przygotowanie

1. Makaron ugotować według instrukcji.

2. Cebulę pokroić w piórka.

3. Papryki i boczniaki pokroić w cienkie paski.

4. Czosnek rozgnieść nożem i pokroić na średnie kawałki.

5. Warzywa (oprócz czosnku) podsmażyć na dużym ogniu aż wyparuje z nich woda i zaczną robić się miękkie.

6. Wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce i gdy warzywa zmiękną, dodać na patelnię.

7. Dodać makaron i dokładnie wymieszać.

8. Na talerzu skropić sokiem z cytryny.

Smacznego!