Obiad w 30 min? Bardzo proszę 🙂 Zajadamy się koreańskim makaronem z batatów z warzywami w sosie słodko-ostro-kwaśnym 👍
Oto przepis:
Składniki
200 g suchego makaronu z baratów (korean vermicelli)
czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 pomarańczowej papryki
250 g boczniaków
sok z cytryny
Sos
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka masła orzechowego
1 czubata łyżeczka sosu sriracha
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżka oleju z prażonego sezamu
1 łyżka syropu klonowego
4 ząbki czosnku
Przygotowanie
1. Makaron ugotować według instrukcji.
2. Cebulę pokroić w piórka.
3. Papryki i boczniaki pokroić w cienkie paski.
4. Czosnek rozgnieść nożem i pokroić na średnie kawałki.
5. Warzywa (oprócz czosnku) podsmażyć na dużym ogniu aż wyparuje z nich woda i zaczną robić się miękkie.
6. Wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce i gdy warzywa zmiękną, dodać na patelnię.
7. Dodać makaron i dokładnie wymieszać.
8. Na talerzu skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!