Ostatnimi czasy lubujemy się w warzywnych bowlach. Jeśli nie jecie wielu warzyw w ciągu dnia, to taka kolorowa miska może was zachęci!
Już na sam widok cieknie ślinka 😀
Zawsze dodawałam do tego dania ryż, ale od niedawna używam kaszy pęczak. Jest równie pyszna, a przy tym bardzo pożywna. Cały sekret tkwi w tym, by odpowiednio ją doprawić!
Przygotowanie takiej pyszności trwa tylko 30 min. Spróbujcie koniecznie, oto przepis!
Składniki (na 2 osoby):
3/4 szklanki kaszy pęczak (lub ryżu)
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
½ ogórka zielonego
1 marchewka
6 pomidorków koktajlowych
2 rzodkiewki
2 garście szpinaku
2 łyżki niskosodowego sosu sojowego
1 łyżka oleju z prażonego sezamu
Guacamole:
1 miękkie awokado
1/3 małej czerwonej cebuli
2 łyżeczki soku z limonki
Sól do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę lub ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jeśli nie macie produktów sypkich, użyjcie kaszy/ryżu w paczce
- W międzyczasie pokroić w kostkę papryki i ogórka, rzodkiewkę pokroić w talarki, a 5 pomidorów w ćwiartki
- Marchewkę zetrzeć na tarce lub za pomocą robota kuchennego
- Czerwoną cebulę i 1 pomidora bardzo drobno pokroić
- Łyżką wydobyć miąższ awokado, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem; dodać pokrojoną cebulę i pomidora oraz sok z limonki; można dodać odrobinę soli (ale nie trzeba)
- Ugotowaną kaszę/ryż odcedzić w sitku i odrobinę wychłodzić polewając zimną wodą
- Przełożyć do miski i wymieszać z sosem sojowym i olejem sezamowym
- Rozdzielić do dwóch misek i udekorować wszystkimi dodatkami.
Najlepiej jeść bowle z dużych misek, bo wtedy można wszystko razem wymieszać i nic nie ląduje na stole (albo na ubraniu) 😁 To danie dostarczy wam sporą dawkę antyoksydantów i błonnika, a do tego jest po prostu pyszne 😀
Smacznego!