Warzywny bowl z guacamole

Ostatnimi czasy lubujemy się w warzywnych bowlach. Jeśli nie jecie wielu warzyw w ciągu dnia, to taka kolorowa miska może was zachęci!

Już na sam widok cieknie ślinka 😀

Zawsze dodawałam do tego dania ryż, ale od niedawna używam kaszy pęczak. Jest równie pyszna, a przy tym bardzo pożywna. Cały sekret tkwi w tym, by odpowiednio ją doprawić!

Przygotowanie takiej pyszności trwa tylko 30 min. Spróbujcie koniecznie, oto przepis!

Składniki (na 2 osoby):

3/4 szklanki kaszy pęczak (lub ryżu)

½ czerwonej papryki

½ żółtej papryki

½ ogórka zielonego

1 marchewka

6 pomidorków koktajlowych

2 rzodkiewki

2 garście szpinaku

2 łyżki niskosodowego sosu sojowego

1 łyżka oleju z prażonego sezamu

Guacamole:

1 miękkie awokado

1/3 małej czerwonej cebuli

2 łyżeczki soku z limonki

Sól do smaku

Przygotowanie:

  • Kaszę lub ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Jeśli nie macie produktów sypkich, użyjcie kaszy/ryżu w paczce
  • W międzyczasie pokroić w kostkę papryki  i ogórka, rzodkiewkę pokroić w talarki, a 5 pomidorów w ćwiartki
  • Marchewkę zetrzeć na tarce lub za pomocą robota kuchennego
  • Czerwoną cebulę i 1 pomidora bardzo drobno pokroić
  • Łyżką wydobyć miąższ awokado, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem; dodać pokrojoną cebulę i pomidora oraz sok z limonki; można dodać odrobinę soli (ale nie trzeba)
  • Ugotowaną kaszę/ryż odcedzić w sitku i odrobinę wychłodzić polewając zimną wodą
  • Przełożyć do miski i wymieszać z sosem sojowym i olejem sezamowym
  • Rozdzielić do dwóch misek i udekorować wszystkimi dodatkami.

Najlepiej jeść bowle z dużych misek, bo wtedy można wszystko razem wymieszać i nic nie ląduje na stole (albo na ubraniu) 😁 To danie dostarczy wam sporą dawkę antyoksydantów i błonnika, a do tego jest po prostu pyszne 😀

Smacznego!