Jeśli nie lubicie tofu albo nigdy go nie próbowaliście, to naprawdę polecam wam poniższe wegeburrito! Ostatnio po treningu miałam ochotę na konkretny posiłek, a ponieważ uzbierały mi się spore zapasy tofu i fasoli, zrobiłam co następuje 😉
Podsmażyłam:
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
1/3 żółtej papryki pokrojonej w niewielką kostkę
1 dużą pieczarką pokrojoną na niewielkie kawałki
Doprawiłam:
1 łyżką sosu sojowego
Następnie dodałam:
400 g pokruszonego twardego tofu
1,5 łyżeczki suszonego czosnku
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki
½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 łyżkę sosu sojowego
Na koniec dorzuciłam:
czerwoną fasolę z puszki
W miseczce rozgniotłam awokado i doprawiłam sokiem z limonki.
Rozsmarowałam awokado na lekko podgrzanej na patelni tortilli, dodałam farsz i skropiłam tabasco.
I powiem wam, że pyyyycha!!! ❤
Dobrze doprawione, pokruszone tofu w towarzystwie tych wszystkich dodatków smakuje fantastycznie!
A najlepsze jest to, że do farszu można dodać cokolwiek lubicie. Ja akurat użyłam tych składników, bo miałam je pod ręką. Przeważnie do awokado dodaję jeszcze kawałek pomidora, a do farszu wrzucam garść szpinaku baby. Zamiast czerwonej fasoli możecie użyć czarnej lub białej. Można też dodać kukurydzę. Spróbujcie koniecznie!