Te kolory są tak apetyczne, że aż zaczyna mi burczeć w brzuchu 😊
Curry jest superproste w przygotowaniu. Pastę można zrobić samemu, ale ja kupuję, bo na rynku jest spory wybór i można znaleźć taką o dobrym składzie. Najważniejsze, żeby nie było w niej tłuszczy trans, czyli częściowo utwardzonych (często jest to tłuszcz palmowy). Czytajcie więc etykiety i unikajcie produktów, w których dominują tłuszcze i cukier.
Co do „wsadu”, to w garnku pastę mieszam z 250 ml mleczka kokosowego min. 80%.
A następnie dodaję:
- 4 małe ziemniaki pokrojone w ćwiartki
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 średniej marchewki pokrojonej w talarki
- 4 zielone szparagi pokrojone w talarki
- 1/4 małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 4 łyżki mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki mrożonych edamame
Gotuję pod przykryciem aż warzywa zmiękną i podaję z brązowym ryżem 👍👍👍
Jak widzicie przepis na to bajecznie kolorowe curry jest niesamowicie prosty. Jeśli nie macie czasu na ugotowanie brązowego ryżu, to możecie użyć kaszy kuskus, którą wystarczy zalać wrzątkiem 🙂
Smacznego!