Żółte curry z mnóstwem warzyw

Te kolory są tak apetyczne, że aż zaczyna mi burczeć w brzuchu 😊

Curry jest superproste w przygotowaniu. Pastę można zrobić samemu, ale ja kupuję, bo na rynku jest spory wybór i można znaleźć taką o dobrym składzie. Najważniejsze, żeby nie było w niej tłuszczy trans, czyli częściowo utwardzonych (często jest to tłuszcz palmowy). Czytajcie więc etykiety i unikajcie produktów, w których dominują tłuszcze i cukier.

Co do „wsadu”, to w garnku pastę mieszam z 250 ml mleczka kokosowego min. 80%.

A następnie dodaję:

  • 4 małe ziemniaki pokrojone w ćwiartki
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 średniej marchewki pokrojonej w talarki
  • 4 zielone szparagi pokrojone w talarki
  • 1/4 małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 4 łyżki mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki mrożonych edamame

Gotuję pod przykryciem aż warzywa zmiękną i podaję z brązowym ryżem 👍👍👍

Jak widzicie przepis na to bajecznie kolorowe curry jest niesamowicie prosty. Jeśli nie macie czasu na ugotowanie brązowego ryżu, to możecie użyć kaszy kuskus, którą wystarczy zalać wrzątkiem 🙂

Smacznego!