Zupa kalafiorowo-fasolowa

Lubicie zupy krem? My uwielbiamy! Ta zupa jest idealna na chłodne dni i bardzo łatwa w przygotowaniu. Do tego zawiera kilka elementów z naszego Roślinnego Top 5 – krzyżowe (kalafior), strączki (fasola) oraz przyprawy (czosnek, gałka muszkatołowa). Z pełnoziarnistym pieczywem po prostu pycha!

Składniki

Mrożony kalafior (450 g)

Puszka białej fasoli

6 suszonych pomidorów

1 ząbek czosnku

1 łyżka pasty miso

1 łyżeczka przyprawy warzywnej (vegeta, kucharek itp.)

1 łyżka octu balsamicznego

Pieprz i zmielona gałka muszkatołowa do smaku

Natka pietruszki i łyżeczka octu balsamicznego do dekoracji

Przygotowanie

  1. Kalafior ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu – następnie odlać połowę wody z garnka.
  2. Wypłukać fasolę, a następnie dodać 2/3 do kalafiora.
  3. Dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy oprócz pieprzu i gałki.
  4. Całość zmiksować na krem.
  5. Doprawić pieprzem i gałką, dodać pozostałą fasolę.
  6. Udekorować natką i octem balsamicznym i podawać z pieczywem pełnoziarnistym.

Wskazówki

  • zamiast mrożonego kalafiora możecie użyć ½ świeżego
  • jeśli nie macie pasty miso, dodajcie 2 łyżki sosu sojowego
  • nie przesadzajcie z gałką muszkatołową, bo zdominuje smak zupy – ja dodaję ok. ¼ łyżeczki
  • ocet balsamiczny nie jest w tym przepisie elementem przypadkowym – dobrze przełamuje smak kalafiora i fasoli