Lubicie zupy krem? My uwielbiamy! Ta zupa jest idealna na chłodne dni i bardzo łatwa w przygotowaniu. Do tego zawiera kilka elementów z naszego Roślinnego Top 5 – krzyżowe (kalafior), strączki (fasola) oraz przyprawy (czosnek, gałka muszkatołowa). Z pełnoziarnistym pieczywem po prostu pycha!
Składniki
Mrożony kalafior (450 g)
Puszka białej fasoli
6 suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżka pasty miso
1 łyżeczka przyprawy warzywnej (vegeta, kucharek itp.)
1 łyżka octu balsamicznego
Pieprz i zmielona gałka muszkatołowa do smaku
Natka pietruszki i łyżeczka octu balsamicznego do dekoracji
Przygotowanie
- Kalafior ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu – następnie odlać połowę wody z garnka.
- Wypłukać fasolę, a następnie dodać 2/3 do kalafiora.
- Dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy oprócz pieprzu i gałki.
- Całość zmiksować na krem.
- Doprawić pieprzem i gałką, dodać pozostałą fasolę.
- Udekorować natką i octem balsamicznym i podawać z pieczywem pełnoziarnistym.
Wskazówki
- zamiast mrożonego kalafiora możecie użyć ½ świeżego
- jeśli nie macie pasty miso, dodajcie 2 łyżki sosu sojowego
- nie przesadzajcie z gałką muszkatołową, bo zdominuje smak zupy – ja dodaję ok. ¼ łyżeczki
- ocet balsamiczny nie jest w tym przepisie elementem przypadkowym – dobrze przełamuje smak kalafiora i fasoli